Аџић и Дел Негро разговарали о јачању сарадње Градишке и Козеана

Post Date: 30/04/2019

Аџић и Дел Негро разговарали о јачању сарадње Градишке и Козеана

Градоначелник Градишке Зоран Аџић разговарао је данас са начелником италијанске општине Козеано Валериом Дел Негром и власником компаније ПМП Луиђином Поцом о јачању сарадње двије локалане заједнице и њених привредних субјеката.

Градоначелник Аџић је рекао да је са Дел Негром разговао и о успостављању сарадање у области културе и спорта, наводећи  да је у општини Козаено сједниште компаније ПМП, која је успјешно приватизовала градишки „Јелшинград“, прошле године уложила 10 милиона марака у изградњу новог погона и запошљава око 300 радника.

Аџић је рекао да је ПМП Јеншинград Техничкој школи у Градишци донирао машину за практичну наставу и донирао новац за изградњу дјечијег игралишта, а да је власник компаније Луиђино Поцо учествовао у рјешавњу процедуралних проблема за одалазак на лијечење у Падову младића из Градишке Луке Миливојца, за којег су бројни грађани прокупљали донације.

Дел Негро  је захвалио Аџићу на позиву да присуствује јучерашњој прослави Дана града Градишка, гдје је присуствовао свачаној академији и концерту, у којима је уживао.

Он је честитао Аџићу и грађанима Градишке на добијању статуса града, додајући да је увјерен да је било потребно много труда да се тај статус добије.

Дел Негро је истакао да Козеано и Градишку за сада веже компанија ПМП и привредна сарадња, али да је увјерен да ће сарадања бити успостављена у и другим областима.

Поцо је рекао да од 2005. годие присутан у Градишци и да му је драго што је са градоначеником Аџићем могао да приви пут у Градишци угости Дел Негра, који је начелник општине Козеано у близину Удина, у којој је рођен и у којем је сједиште његове компаније.

Он је истакао да је задовољство пословати у Градишци, којом се врло добро управља, додајући да се привредници у Италији и Републици Српкој сусређу са истим потешкоћама, због чега је вома битно да локалне управе сарађују са привредницима.

„Драго ми је да могу да сарађујем са градоначелником Аџићем и начелником Дел Негром који подржавају привреднике и тако омогућују даљи развој привреде и самих локалних заједница у којима они послују“, нагласио је Поцо.

Аџић, Дел Негро и Поцо су након састанка посјетили Техничку школу у Градишци, чији директор Владо Томић каже да школа има значајну подршку града и привредних субјеката.

„Градска управа је уложили значајна средстава у изградњу и опремање два кабинета за ЦНЦ технологију и мехатронику, а имамо дугогодишњу сарадњу са компанијом ПМП Јелшинградом, гдје ученици обављају практичну наставу и која је школи донирала вриједну едукативну машину“, навео је Томић.

Он је рекао да су поједини ученици ове школе, који су ишли на праксу у Јелшинград, добили посао у овом предузећу, те да се нада да ће таквих случајева бити и више, обзиром да ће од идуће школске године доста ученика, посебно вариоца, имати практичну наставу у Јелшинграду.

Састанку су присуствовали и предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић и замјеница градоначелника Драгана Илић.